vineri, 12 decembrie 2008

Blog inchis o perioada

...niste probleme de rezolvat...tineti aproape!

marți, 9 decembrie 2008

Se reface FSN-ul?


Cam asta lasa de inteles discutiile de luni seara. PSD-ul pare a bate palma cu PD-L-ul coagulandu-se astfel o majoritate confortabila de 73%. Social-democratii au cerut si lepadarea PD-L-ului de U.D.M.R. Evident, la o asa majoritate, pentru ce sa mai imparti ciolanul si cu altii? Gura de tun anti-psd-ista Traian Ungureanu s-ar vedea astfel in aceeasi barca cu cei care pe care pana mai ieri ii socotea napasta Romaniei iar un intelectual simtit si subtire ca Toader Paleologu si-ar vedea Apelul calcat in picioare.

luni, 8 decembrie 2008

Criza Partidului National Liberal


Recenta campanie electorala din Romania si scorul obtinut de Partidul National Liberal au repus pe tapet pozitionarea PNL-ului in raport cu electoratul, istoricul si rolul pe care acest partid il mai are de jucat in viitorul politic al Romaniei. Cotat cu putin peste 18 in alegerile de la sfarsitul lunii noiembrie, PNL-ul s-a trezit in situatia unui partid-pivot, asemanator partidelor liberale europene, care cel mai adesea ajuta fie un partid de stanga, fie unul de dreapta, sa formeze majoritatea guvernamentala. Daca acest rol ii este rezervat si partidului liberal romanesc pe esicherul politic romanesc, ramane de vazut, dar acest rol de pivot ar insemna polarizarea electoratului romanesc dupa jocul politic stanga-dreapta intre PSD (ca si reprezentant al stangii) si PD-L (chipurile reprezentant al Dreptei). In acest caz, PNL-ului nu ii va fi rezervat decat rolul minor de partid inhaitat la guvernare, pentru asigurarea unei majoritati. Dar, dupa cum voi incerca sa demonstrez in aceste randuri, PNL-ul poate schimba aceasta stare de lucruri si se poate auto-impune ca reprezentant al Dreptei.

Partidul National Liberal, partid membru al E.L.D.R. (Partidul European al Liberalilor Democrati si Reformatori) face parte din paleta larga a liberalilor europeni, grup liberal trans-national fara o ideologica clara, care cuprinde in randurile sale atat partide liberal-conservatoare de dreapta cat si partide cu o orientare de stanga. De mentionat, ca peste Ocean, in Statele Unite termenul de liberal presupune o perspectiva stangista, spre deosebire de continentul european unde majoritatea partidelor liberale sint astazi partide conservatoare, de dreapta. Tinand cont de aceasta stare de lucruri, si prezenta liberalismului european pe un palier inferior Internationalei Socialiste ori a celei Crestin-Democrate, Populare--, nu ar trebui sa ne mire prea mult tendintele unor ideologi liberali de la noi care sustineau adeziunea PNL-ului la Internationala Crestin-Democrata.

Reinventat in decembrie '89, dupa caderea cuplului Ceausescu, si intemeiat cu acte in regula in ianuarie '90, PNL-ul a trecut din '90 pana astazi, printr-o serie de faceri si prefaceri ideologice, care au cristalizat un partid de centru-dreapta dar care cuprinde in sanul sau si reprezentanti ai curentului de centru ori chiar de stanga. Anii '90 au dus la o multitudine de partidulete de nuanta liberala, de la denumiri ciudate gen Partidul Socialist-Liberal (condus de Niculae Cerveni), pana la Partidul Micilor Proprietari si al Liberei Initiative din Romania. Alte partide liberale dar cu o oarecare greutate in spatiul politic, precum PL'93 ori PNL-AT au fost absorbite de PNL dupa o lunga serie de intruniri si clarificari interne.
Asumandu-si imaginea de partid anti-comunist si reprezentant al modernizarii si bransarii Romaniei la valorile euro-atlantice, PNL-ul a avut o evolutie mai mult modesta pana in anul 2000, an dupa care partidul a ajuns la o anume maturitate politica, dupa ce a reusit sa 'aspire" majoritatea partiduletelor de nuanta liberala (Partidul Aliantei Civice ori UFD) precum si Alianta pentru Romania, partid de centru-stanga, desprins din PDSR. Membru al Conventiei Democrate in guvernare 1996--2000, PNL-ul si-a croit propriul drum dupa 2000, participand singur in alegerile din acel an, spre deosebire de PNTCD care a preferat o noua Conventie de mica anvergura cu UFD-ul si un insignifiant partid ecologist, fapt care a dus la neintrarea taranistilor in Parlament (foarte probabil, daca PNTCD ar fi participat singur in alegeri, ar fi reusit scorul de 3% necesar intrarii in Parlament). Beneficiind de inteligenta politica a lui Valeriu Stoica si viziunii acestuia privitoare la realitatile romanesti, PNL-ul s-a consolidat si extins in teritoriu. Alianta Dreptate si Adevar (D.A.), constituita pentru a detrona dinozaurul PSD-ist de la Guvernare a dus la scurta vreme dupa victoria din 2004 la certurile deja binecunoscute dintre PNL si PD. Refuzand ideea fuziunii, PNL-ul s-a confruntat cu dusmania oarba a presedintelui Traian Basescu care a incercat minimalizarea rolului Partidului National Liberal in viata politica romaneasca, prin crearea unei disidente in sanul partidului si prin mosirea efemerului Partidului Liberal-Democrat. Pierzand intuitia lui Valeriu Stoica si devenit pandant al intereselor omului de afaceri Dinu Patriciu, PNL-ul a reusit sa mentina in haturile proprii guvernarea, cu acordul tacit si al PSD-ului (tradandu-si in acest mod alura de partid istoric, anti-comunist, cu care se falea pana la acea data). Daca o serie de membri PNL au parasit partidul pentru mai noul PD-L (rezultat in urma fuziunii dintre PD si PL-D) care in concordanta cu titulatusa sa ar ingloba si curentul liberal, o serie de membri marcanti ai PNL au preferat sa treaca in esalonul doi al partidului (de amintit pozitia seniorului Neagu Djuvara care refuzand alianta tacita cu PSD-ul a renuntat la functia de Presedinte al Seniorilor Liberali--grup oricum fara mare influenta in deciziile partidului).

Desemnat acum prin vointa electoratului, drept al treilea partid al tarii, PNL-ul trebuie sa-si clarifice drumul politic pe care-l va urma in viitor. Spre deosebire de Europa Occidenta unde clivajul stanga-dreapta se cristalizeaza intre un partid social-democrat si unul conservator/crestin-democrat, in Romania, in lipsa coagularii unui pol de dreapta conservator/popular dupa '90, acest spatiu ar fi putut fi ocupat de PNL daca acesta din urma ar fi reusit sa atraga in vederile sale patura clasei de mijloc si a intelectualilor cu valori liberale-conservatoare (think-tankuri precum Institutul de Studii Liberale au avut o mica influenta sau deloc in partid). Iar aici, in opinia mea, consta mare infrangere a PNL-ului, care nu a reusit sa coaguleze in jurul sau tinerii intelectuali cu valori liberal-conservatoare. Desi a incercat la un moment dat coalizarea fortelor de centru-dreapta pe o structura comuna liberal-conservatoare, stangaciile si nehotararea ideologica a liderilor actuali ai PNL au dus la plafonarea partidului undeva la 18% si la transformarea acestuia in simpla remorca guvernamentala pentru PSD ori PD-L, ceea ce presupune la o adica, ca PNL a pierdut partida reprezentarii unuia din cei doi poli ai puterii, necesari jocului democratic.

duminică, 7 decembrie 2008

Demnitatea disidentului anticomunist Vasile Paraschiv


Joaca de-a anticomunistul, mimat de Traian Basescu nu putea sa tina la nesfarsit. Dupa naparlirea de prost gust si oplosirea unui partid dupa chipul si asemanarea 'Zeului", iata ca se iveste un adevarat luptator impotriva comunismului, mai putin cunoscut publicului larg dar care prin gestul sau de a refuza distinctia "Steaua Romaniei" a aratat ca in aceasta tara mai exista oameni demni, cu coloane vertebrala, care nu pot fi cumparati cu una cu doua. Disidentul anticomunist, a tras valul de fata mare cu care se invartosase presedintele Basescu, chipurile detractor al comunismului (fara insa si urmari juridice pentru calai ori pentru redarea demnitatii victimelor), desconspirator doar al securistilor neinregimentati vederilor prezidentiale.
Simtindu-se cu musca pe caciula, El presidente al nostru a curmat brusc discursul disidentului.

Vasile Paraschiv catre presedintele Traian Basescu

Domnule preşedinte,

Vă mulţumesc pentru inalta distincţie ce aţi hotărat să mi-o acordaţi astăzi, dar eu sunt obligat să refuz primirea ei de la un comunist,la fel ca toţi ceilalţi care ne-au condus ţara de la revoluţie şi pană azi, impotriva cărora eu am luptat din 1968,şi voi continua să lupt,pe cale legală şi democratică,pană la ultima bătaie a inimii Eu nu sunt ca un ciine, căruia dacă ii dai o felie de salam,el nu mai latră,tace din gură şi te lasă să intrii in curtea stăpinului său, şi să furi totul.Eu nu vreau de la dv.domnule preşedinte, decoraţii,bani funcţii etc.Eu vreau dreptate şi adevărul,pentru intregul nostru popor,adică exact, ceea ce aţi promis dv.poporului nostru in nov 2004 - şi care pe mine m-a atras ca un magnet - dar din nefericire nu v-aţi respectat promisiunea făcută,m-aţi minţit şi m-aţi indus in eroare şi pe mine şi intregul nostru popor. cu promisiuni pe care nu vi le-aţi respectat niciodată Această metodă,este o practică comunistă. Condamnarea in Parlamentul Rominiei la 18 dec. 2006,a crimelor şi nelegiuirilor Partidului Comunist Romin,al cărui membru activ aţi fost, este un alt exemplu concret de inşelare şi inducere in eroare a poporului. Să condamni in mod teoretic, formal, fără consecinţe juridice, selectiv şi pe criterii politice, pe nişte criminali,care au creat un genocid in Rominia şi au asuprit şi umilit un intreg popor, timp de 45 de ani, este o metodă nouă,inventată de dv,cu scopul de a inşela poporul, care n-a mai fost cunoscută de nimeni pe planeta noastră pină astăzi. La 7 feb.2008,v-am inminat un memoriu şi mi-aţi promis că intr-o săptămină voi primi răspuns,dar nu l-am mai primit nici pină astăzi. V-am dat atunci, şi o listă cu 29 de terorişti romini cu epoleţi albaştrii care m-au răpit pe mine de pe stradă,m-au băgat cu forţa in maşina lor,mi-au umplut gura cu o cirpă, şi cu alta m-au legat la ochi, şi apoi au incercat să mă adoramă cu o substanţă narcotică. Ajunşi in pădurea Păuleşti de lingă Ploieşti şi in alte două păduri din ţară de dincolo de barajul Paltinul de lingă Cimpina, m-au torturat şi maltrata in mod bestial pină cănd imi peredeam cunoştinţa şi cădeam in nesimţire pe banca pe care şedeam legat in cătuşe şi cu un cablu subţire de oţel,şi apoi aruncau o găleată cu apă rece pe capul meu şi mă lăsau aşa pină seara sau dimineaţa cind supliciul incepea din nou, şi tot aşa 7 zile şi 7 nopti, fără apă şi mincare, iar in a 7-a zi m-au şi iradiat ca să fie mai siguri că peste citeva zile voi muri şi apoi,m-au internat la spitalul Voila Cimpina ca să mor acolo,in spital cu capul pe pernă, de moarte inaturalăi, nu in miinele lor, ei neavind nicio vină,nici un amestec cu moartea mea. De aici eu am tras concluzia, că la dv. promisiunile sunt o metodă de a ciştiga increderea oamenilor şi apoi,de a-i induce in eroare,de a-i inşela.V-am dat şi adresa exactă a col. de securitate Ursescu Nicoloe din com. Bucşani jud Dimboviţa,care era ofiţerul de legătură dintre mine şi şeful grupului terorist de comando, aşa numitul iIonescui, dar dv. nu aţi vrut să intreprindeţi absolut nimic pentru identificare şi aducerea acestor terorişti romini, in faţa justiţiei, deşi aceasta, ca şi corupţia, era o obligaţie a funcţiei ce o deţineţi,şi nici pe generalul de securitate Nicole Pleşiţă,nu aţi vrut să-l arestaţi, care a fost şeful tuturor teroriştilor din ţara noastră,care prin alţi terorişti internaţionali, cum a fost Carol Şacalu, şi alţii,a atăcat postul de radio Europa Liberă cu bombă şi i-a injunghiat cu cuţitul pe ziariştii lui, De asemeni Nicolae Pleşiţă a făcut declartaţii la televizor in care se lăuda cum l-a maltratat el pe scriitorul Paul Goma, iniţiatorul şi creatorul mişcării pentru apărarea drepturilor omului in Rominia şi cum i-a omorit el pe partizanii noştri care luptau cu arma in mină in munţi, inpotriva comuniştilor, ca de exemplu pe soţii Arnăuţoiu şi pe mulţi alţii, fără ca el să se teamă de cineva, ca şi cind ţara noastră nu ar fi avut şef de stat, şef de guvern, justiţie, poliţie şi procurori care să se sezizeze,imediat din oficiu şi să-l aresteze Ba da, aveam toate aceste organe de stat,dar ele erau şi sunt şi astăzi de acord cu acţiunile criminale ale generalui Nicolae Pleţiţă şi ale tuturor comuniştilor şi ofiţerilor de securitate şi de miliţie,şi de aceia nu l-au arestat atunci pe criminalul şi teroristul Nicolae Pleşiţă şi pe nici un alt criminal ca el.Iată domnule preşedinte exemplu concret,cum dv, la fel ca toţi ceilalţi comunişti, şefi ai statului şi guvernului ţării noastre, de la revoluţie şi pană zi, ii apăraţi şi-i protejaţi pe teroriştii,activiştii şi criminalii Partidului Comunist Romin, care au făcut atit de multe crime şi nelegiuiri,atit de mult rău poporului nostru, atit inainte de revoluţie,cit şi după revoluţie, să nu ajungă să dea socoteală in faţa justiţiei pentru crimele şi nelegiuirile care le-au comis din ordinul Partidului Comunist Romin, perpetuind in felul acesta,practicile şi metodele comuniste. lucru pe care poporul nostru nu-l mai acceptă astăzi. Rominia fiind un stat democratic dar nu şi un stat de drept, iar dv. fiind obişnuiţi cu practicile şi metode comuniste,in virtutea inerţiei, incercaţi să le perpetuaţi la infinit. Mai vreau de la dv.domnule preşedinte,Traian Băsescu, ca om politic şi şef al statului ce sunteţi, să nu mai puneţi niciodată interesele personale sau de grup,deasupra intereselor generale ale poporului,aşa cum aţi făcut pană in prezent, să respectaţi cu sfinţenie constituţia şi legile ţării,dar nu cum le-aţi respectat pină acum,să scoateţi MINCIUNA din instituţiile statului, din justiţie şi din viaţa politică a ţării, in afara legii.Asta este ce vreau eu şi poporul romin de la dv. şi nu decoraţii,.care să aibă rolul acelei felii de salam.Nu mai putem accepta o astfel de politică indreptată inpotriva intereselor poporului Toate acţiunile dv. ale guvernului şi parlamentului, trebuie să pornească de la interesul poporului, şi nu de la interesul personal sau al grupului pe care il reprezintaţi.Din această cauză,dv. şi intreaga clasă politică de azi, nu vă mai bucuraţi de increderea şi de sprijinul poporului intregul popor, este decepţionat şi nemulţumit de activitatea clasei noastre politice de la revoluţie şi pină azi. (...)

miercuri, 3 decembrie 2008

Pe cine au ca mentor junii psd-isti....


Cei care deschid site-ul organizatiei de tineret a P.S.D.-ului sunt intampinati cu poza lui Che Guevara si un cantecel despre partizani. Tatuca Ion Iliescu poate fi linistit, din urma vin juni care sa-i duca mai departe idealul.

Esecul partidelor isteric-nationaliste


Cu sub 3% din voturi, atat PRM-ul lui C.V. Tudor cat si PNG-ul lui G. Becali au ramas in afara Parlamentului. Spre deosebire de Vadim Tudor care refuza sa priceapa realitate si se incapataneaza sa vada PRM-ul in Parlament, liderul PNG s-a situat pe pozitii mai realiste, recunoscand cu jumate de gura ca politica e o necunoscuta pentru el, gandindu-se sa se retraga definitiv sau pentru o vreme. Lideri-locomotiva, atat Vadim Tudor cat si G. Becali au esuat in tentativa lor de a trage partidele lor in Parlament. Evident, pentru sanatatea discursului parlamentar, absenta celor doi presedinti de partide din Parlament e benefica si semnifica o oarecare maturizare a electoratului romanesc care nu se mai lasa influentat in aceeasi masura de discursul populist-mesianic al lui G Becali ori de cel justitiar-vulgar al lui Vadim.
Esecul politic al celor doi, lasa segmentul nationalist descoperit si primenit de butaforiile marca Vadim/Becali, care orice ar face de acum inainte, e greu de crezut ca vor mai reusi puseuri electorale cata vreme votantii PRM-ului s-au indreptat inspre Traian Basescu si partidul lui prezidential iar votantii PNG-ului s-au dumirit in ceea ce mai priveste capacitatea 'Principelui, lui Mihai Viteazu, Ursului" de a tine haturile unei structuri ierarhice, exemplul dupa cum este condus clubul de fotbal Steaua fiind graitor.
Discursul national-moderat, conservator si bransat realismului politic a lipsit cu desavarsire dupa '90, fiind apanajul national-comunismului stangist ori a dreptei pecuniar-ignare, dar aruncarea in cimitirul politic al celor doua partide bazate pe carisma tot mai slaba a liderilor lor, ar putea primeni calea pentru o noua forta in spatiul politic romanesc.

Cate ceva despre alegerile parlamentare

Cine a castigat si cine a pierdut alegerile parlamentare?

Intrebari inca neclare pentru scena politica de la noi. Desi alianta PSD-PC a intrecut la musteata PD-L, in ceea ce priveste numarul de senatori si deputati din Parlamentul Romaniei, partidul prezidential a iesit castigator, beneficiind de locurile de senatori si deputati rezervate romanilor din afara granitelor.
Daca rezultatele le avem, ce nu avem e formula viitorului Guvern. Voi incerca sa identific cele mai posibile aliante ce se pot prefigura.

PD-L+PNL --probabil cea mai realista si viabila formula politica, tinand cont de palierul ideologic al Dreptei pe care cele doua partide se situeaza. Pentru o formula politica mai intarita, probabil ca si U.D.M.R.-ul va fi subsumat viitoarei aliante. Probleme pe care aceasta formula le ridica sint destul de seriose. De amintit numai scurtul concubinaj politic al Aliantei D.A., intrerupt abrupt prin masinatiunile presedintelui Traian Basescu. Mai mult, e foarte posibil ca liberalii sa nu accepte statutul de partid nr.2 al unei noi Aliante, pe care PD-L-isti il pot pretinde, rezultand posibilitatea ca PNL-ul sa prefere Opozitia in locul guvernarii erodatoare de capital politic. Dar liberalii par sa joace tare si in ciuda scorului de 18% cer functia de prim-ministru.

PD-L+P.S.D/PC.--- la o adica, refacerea FSN-ului. Posibila alianta cu mai mici sanse de reusita , dar nu de neglijat, mirajul ciolanului puterii fiind destul de puternic pentru a se depasi conflictele din ultimii ani. Ramane de vazut cine ar putea fi prim-ministru in urma unei asemenea intelegeri, presedintele Traian Basescu pronuntandu-se categoric impotriva candidatului PSD la aceasta functie, Mircea Geoana.

PNL+PSD/PC -- o tradare a electoratului liberal de Dreapta, anti-comunist. Desi unii lideri au lasat de inteles ca o asemenea alianta nu e imposibila, totusi spiritul critic ar trebui sa-i opreasca pe liberali in a si da curs unei asemenea idei, asta daca nu vor ca PNL-ul sa se compromita si mai mult dupa ce a beneficiat de sprijinul tacit al PSD-ului in Parlament dupa debarcarea PD-L-ului de la guvernare. In ciuda afisarii unui ton optimist dupa afisarea rezultatelor, liberalii au procente bune in urma social-democratilor si democrat-liberalilor iar o politica impotriva "bazinului electoral liberal" nu ar duce decat la afundarea partidului in sondaje.

Evident, in aceste zile toate partidele isi fac calcule in spatele usilor inchise iar primele apropouri politice au aparut deja. Liberalul Ludovic Orban a declarat ca, din punct de vedere ideologic, PNL-ul se situeaza mai aproape de democrat-liberali. Dar cu toate acestea, instincul lor politic le spune ca o noua inhaitare cu partidul prezidential profileaza la orizont bratul lui Basescu, de care liberalii au serioase motive sa se teama.

Metapolitici © 2008. This blog is wearing Sederhana, a free XML Blogger Template adopted from Oh My Grid - WP theme by Thomas Arie
Converted to Blogger by Gre [Template-Godown]