miercuri, 3 decembrie 2008

Cate ceva despre alegerile parlamentare

Cine a castigat si cine a pierdut alegerile parlamentare?

Intrebari inca neclare pentru scena politica de la noi. Desi alianta PSD-PC a intrecut la musteata PD-L, in ceea ce priveste numarul de senatori si deputati din Parlamentul Romaniei, partidul prezidential a iesit castigator, beneficiind de locurile de senatori si deputati rezervate romanilor din afara granitelor.
Daca rezultatele le avem, ce nu avem e formula viitorului Guvern. Voi incerca sa identific cele mai posibile aliante ce se pot prefigura.

PD-L+PNL --probabil cea mai realista si viabila formula politica, tinand cont de palierul ideologic al Dreptei pe care cele doua partide se situeaza. Pentru o formula politica mai intarita, probabil ca si U.D.M.R.-ul va fi subsumat viitoarei aliante. Probleme pe care aceasta formula le ridica sint destul de seriose. De amintit numai scurtul concubinaj politic al Aliantei D.A., intrerupt abrupt prin masinatiunile presedintelui Traian Basescu. Mai mult, e foarte posibil ca liberalii sa nu accepte statutul de partid nr.2 al unei noi Aliante, pe care PD-L-isti il pot pretinde, rezultand posibilitatea ca PNL-ul sa prefere Opozitia in locul guvernarii erodatoare de capital politic. Dar liberalii par sa joace tare si in ciuda scorului de 18% cer functia de prim-ministru.

PD-L+P.S.D/PC.--- la o adica, refacerea FSN-ului. Posibila alianta cu mai mici sanse de reusita , dar nu de neglijat, mirajul ciolanului puterii fiind destul de puternic pentru a se depasi conflictele din ultimii ani. Ramane de vazut cine ar putea fi prim-ministru in urma unei asemenea intelegeri, presedintele Traian Basescu pronuntandu-se categoric impotriva candidatului PSD la aceasta functie, Mircea Geoana.

PNL+PSD/PC -- o tradare a electoratului liberal de Dreapta, anti-comunist. Desi unii lideri au lasat de inteles ca o asemenea alianta nu e imposibila, totusi spiritul critic ar trebui sa-i opreasca pe liberali in a si da curs unei asemenea idei, asta daca nu vor ca PNL-ul sa se compromita si mai mult dupa ce a beneficiat de sprijinul tacit al PSD-ului in Parlament dupa debarcarea PD-L-ului de la guvernare. In ciuda afisarii unui ton optimist dupa afisarea rezultatelor, liberalii au procente bune in urma social-democratilor si democrat-liberalilor iar o politica impotriva "bazinului electoral liberal" nu ar duce decat la afundarea partidului in sondaje.

Evident, in aceste zile toate partidele isi fac calcule in spatele usilor inchise iar primele apropouri politice au aparut deja. Liberalul Ludovic Orban a declarat ca, din punct de vedere ideologic, PNL-ul se situeaza mai aproape de democrat-liberali. Dar cu toate acestea, instincul lor politic le spune ca o noua inhaitare cu partidul prezidential profileaza la orizont bratul lui Basescu, de care liberalii au serioase motive sa se teama.

0 comentarii:

Metapolitici © 2008. This blog is wearing Sederhana, a free XML Blogger Template adopted from Oh My Grid - WP theme by Thomas Arie
Converted to Blogger by Gre [Template-Godown]