vineri, 2 ianuarie 2009

Pericolul Regionalismului

Tendintele regionaliste (separatiste sau doar autonome) au cunoscut in zona Ardealului, o adevarata inflorile in ultimii ani. La o simpla sueta ori un pahar de vin privitoare la starea actuala a societatii romanesti, nombrilismul ardelenesc cunoaste o adevarata explozie retorica. De la etichetarile mai soft "sudisti", "mitici", pana la apelativele rasiste "tigani" nu e cale lunga. Daca aceste idei ar fi doar apanajul unor minti ratacite, acest fenomen ar putea fi oplosit sub indiferenta majoritatii, insa fenomenul e mult prea raspandit ca sa nu starneasca ingrijorare.
Dincolo de rezidurile mentale cu iz de Bosfor impregnate pe alocuri in atitudinile romanilor de la sud de Carpati, e exagerat a sustine ca intre ardeleni si romanii din celelalte provincii istorice ar exista hauri sufletesti si de civilizatie. Diferentele dintre Ploiesti (de pilda) si Oradea ori Arad sint prea insignifiante pentru a aseza pe Carpati un hotar civilizational. Nu contest un oarecare avans in ceea ce priveste constructia caselor (cele traditionale), chivernisirea pamantului si bataturii dar toate aceste plusuri civilizationale se datoreaza in primul rand mostenirii nemtesti (sasesti, svabe) si maghiare. Mandrele burguri ardelenesti nu au fost ridicate de romani, ci de de conlocuitorii Ardealului, romanii fiind tinuti in acele vremuri la usile istoriei. E regretabil ca multi romani ardeleni astazi regreta timpuri de mult apuse, plonjand ideologic in retorica maghiara impotriva careia s-au ridicat atatia fruntasi ardeleni care au inteles destinul istoric al neamului. Astfel, romanii ardeleni nu au fost "creatori" mai buni decat fratii lor din Moldova ori Valahia, ci luptatori comuni pentru independenta si izvorarea unui filon romanesc pe cursul istoriei. Dar dincolo de toate aceste rautati regionaliste care, sa fiu bine inteles, se gasesc si de o parte si de alta a Carpatilor periculoasa mi se pare slabirea sentimentului national si a solidaritatii crestinesti dintre frati de sange.
E nevoie stringenta de impunerea unei educatii nationale in scolile romanesti care sa induca in constiintele vlastarelor romanesti sentimenul unitatii nationale si a originii comune, altminteri riscam sa cadem in pacatul divizarii dintre frati insultand astfel memoria martirilor nostri care au patimit pentru pamantul romanesc, pentru Romania Mare!


0 comentarii:

Metapolitici © 2008. This blog is wearing Sederhana, a free XML Blogger Template adopted from Oh My Grid - WP theme by Thomas Arie
Converted to Blogger by Gre [Template-Godown]